Anasayfa  |   İletişim  | EN  |
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Bize Ulaşın
Mesajınız
Bize Ulaşın
FSMVÜ | Kayıt Dondurma ve Ek Süre Hakkında
Duyuru Arşivi
Kayıt Dondurma ve Ek Süre Hakkında

Kayıt Dondurma ve Ek Süre Hakkında

Üniversitemizin lisansüstü öğrencilerinin kayıt dondurma koşulları ve azami kayıt dondurma süreleri, “Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Ve Öğretim Yönetmeliği”nin 49. Maddesinde düzenlenmiştir.

Tezli Yüksek Lisans programlarının süresi madde 7’de, Tezsiz Yüksek Lisans programlarının süresi madde 12’de, Doktora Programlarının süresi madde 18’de, Sanatta Yeterlilik Programlarının süresi de madde 28’de belirtilmiştir.

İlgili yönetmelik maddelerine göre Tezli Yüksek Lisans Programlarının normal süresi 4 yarıyıl, azami süresi 6 yarıyıldır. Tezsiz Yüksek Programlarının süresi 2 yarıyıl, azami süresi 3 yarıyıldır. Ayrıca Doktora ve Sanatta Yeterlik Programlarının normal süresi 8 yarıyıl, azami süresi 12 yarıyıldır. Tezli Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik öğrencilerinin derslerini tamamlama süresi en fazla 4 yarıyıldır.   

10 Haziran 2020 tarihli ve 31151 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan “Lisansüstü Eğitim Ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” in 1. Maddesine göre; “Yükseköğretim kurumları tarafından, afet ve salgınlarda tez aşamasındaki lisansüstü eğitim öğrencilerine talepleri halinde bir dönem, afet veya salgının aşamasına göre tekrar başvurmaları durumunda bir dönem daha olmak üzere en fazla iki dönem ek süre verilebilir, verilen bu ek süreler azami süreden sayılmaz.” düzenlemesi yapılmıştır.

10 Haziran 2020 tarihli yönetmelik değişikliğine göre, bu tarih itibari ile eğitimlerinin tez aşamasında olan öğrencilere 2 dönem ek süre verilebileceği belirtilmiş ve Tezli Yüksek Lisans programlarının azami süresinin 8 yarıyıla, Doktora ve Sanatta Yeterlilik Programlarının azami süresinin 14 yarıyıla çıkarılabileceği belirtilmiştir.

10 Haziran 2020 tarihli yönetmelik değişikliği öğrencilere ek süre verilmesi hususunda olup, kayıt dondurma konusunda herhangi bir değişikliği düzenlememiştir. Ek süre ile Kayıt dondurma arasında farkı belirtmek gerekirse; Ek Süre ile tanımlanan dönemlerde öğrenciler eğitim hizmeti almaya devam ederken, Kayıt Dondurma ile tanımlanan dönemlerde öğrenciler eğitim hizmeti almamaktadır.

Lisansüstü Eğitim Enstitümüzün görüşü; afet ve salgınlar nedeni ile yönetmeliğimizce tanımlanan azami süreler içinde eğitimini tamamlayamayan öğrencilere, 10 Haziran 2020 tarihli yönetmelik değişikliği ile verilen 2 dönem ek süre hakkının kullandırılması yönündedir. Azami süresi henüz dolmamış öğrencilerin, yeni tanınan 2 dönemlik ek süreyi kullanmasının gerekmediği kanaatindeyiz.

Normal sürede mezun olamayan burslu öğlenciler ve ücretli öğrenciler azami sürelerde devam edecekleri her dönem başında tez ücretini ödeyerek ders kaydı yaptırabilirler.




Kurumsal
E-Posta
İnsan
Kaynakları
SKS
FSM
Otomasyon
International Relations
FSM SEM
ALUTEAM
KURAM
FSM
TÜMER
Kariyer
Merkezi